Varför startade vi Medsbag?

Medsbag startades av familjen Lohk som består av Rebecca och Henrik med barnen Hannah, Oliver och Matteo. Vårt varför börjar med att vår yngsta familjemedlen vid 5 månaders ålder fick svåra andningssvårigheter när han fick sin första smakportion. Han blev blå i ansiktet och fick åka ambulans till sjukhuset, där han snart fick sin första adrenalinpenna. Det visade sig att han hade flera allvarliga alleriger.

Var det då vi startade Medsbag?

Nej, men från och med den dagen, var mjölk, ägg, mjöl och nötter förbjudna i vårt hem. Det betydde helt förändrade matvanor för hela familjen. Detta var en stor utmaning för familjen. Men som så mycket annat blev det rutin ganska fort. Det som vi inte vart vana vid, var hur vi skulle hantera Matteos allergier utanför hemmet. Förskolor som inte visste hur man hjälper Matteo i en akutsituation, kaféer som inte förstod allvarighetsgraden av hans allergier, och den ständiga upprepningen av Matteos medicinska handlingsplan för människor som tillfälligt skulle ha hand om honom.

År 2019

Runt 2019 hade Matteos alla allergier muterats till två nya anafylaktiska allergier: häst och hasselnöt. Matteo har hunnit bli 11 år gammal och började på en ny skola. Väldigt spännande såklart. Mamma Rebecca informerade skolan om Matteos allergier och efter detta fick vi en ny erfarenhet och i och med det en stark vilja att utreda problemet många barn med kroniska tillstånd utsätts för: exkludering.

Den nya skolan meddelade att Matteo inte var tillåten att gå ut på rasten för att det inte fanns någon ansvarig som kunde ha koll på honom. Vi insåg ganska snabbt att vi behövde jobba mot exkludering, hantera okunskap och stigma. När vi insåg detta ville vi hitta en lösning för vår familj och eventuella andra som hade samma erfarenheter. Vi började att fråga andra familjer, resultatet var unisont, de hade samma erfarenheter. Och där startades Medsbag.

Se vilka fler som är med i Medsbag teamet idag:

Previous
Previous

Hur det kan gå så fel -trots att man nogsamt har tränat på akutsituationen